Виконання Постанови КМУ №835 в 2018 році

28 Грудня 2018

2018 рік приніс Україні багато перемог у галузі відкритих даних. У лютому Кабмін оприлюднив зміни до Постанови КМУ №835. Перелік наборів розширився майже вдвічі, зросли вимоги щодо їх якості. У вересні запрацювала оновлена версія data.gov.ua. Оновлена версія порталу швидша, функціональніша, відповідає передовим технічним вимогам. У жовтні українські набори з’явилися на Європейському порталі відкритих даних. Розпорядники оприлюднили низку важливих датасетів: відомості про транспортні засоби та їх власників, інформацію про моніторинг водойм, дані про ліцензії перевізників.

Протягом року кількість наборів стабільно зростала. Станом на кінець грудня оприлюднено 336 з 555 (60,5%) наборів даних передбачених Постановою КМУ №835.

Alt-текст

На центральному рівні 21 розпорядник оприлюднив на data.gov.ua всі датасети, 25 - щонайменше один, 10 - не оприлюднили жодного.

Alt-текст

Понад 66% наборів, які увійшли до моніторингу оприлюднені у форматах CSV, XLS, XLSX.

Alt-текст

Ці набори часто містять заголовки, пропуски, об’єднані комірки, наприклад, набір Нацполіції “Інформація про стан застосування законодавства про адмінвідповідальність”. Такі дані не є машиночитаними. На новому порталі CSV-файли генеруються автоматично. Розпорядники можуть одразу завантажувати електронні таблиці XLS, XLSX, ODS і не турбуватись, перезберігаючи документ у різних форматах.

Відкриті дані мають бути первинними та максимально деталізованими. Посилання на сервіси у мережі інтернет не є відкритими даними, як наприклад “Єдиний реєстр дозвільних документів” ДАБІ. У таких випадках, потрібно вивантажувати базу даних або розробити відкритий API. Для того, щоб уникнути помилок під час підготовки наборів, Державне агентство з питань е-урядування підготувало методичні рекомендації.

Моніторинг був проведений Текстами, в межах проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах» / TAPAS, що реалізується Фондом Євразія.

Результати моніторингу доступні за [посиланням] (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BfNZ-IDfLd1KQ-aJZ8TmMbY3mFhzaxV7Oeyf-YJv3xU/edit?usp=sharing).

Детальна презентація результатів доступна за посиланням.

Виконання Постанови КМУ №835 в 2018 році