Презентація інструменту “Моніторинг наявності препаратів для лікування вірусного гепатиту С та В”

14 Травня 2021

19 травня Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров’я МОЗ України, проєкт USAID/UK aid “Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” і Texty.org.ua презентують інструмент, який забезпечує доступ громадян України до інформації щодо наявності лікарських засобів для лікування вірусного гепатиту (ВГ) в закладах охорони здоров’я. Інструмент також дозволяє урядовим та медичним структурам контролювати перерозподіл препаратів, необхідних для лікування ВГ, у межах регіонів та закладів. Він налагоджує повний і вільний доступ до відповідної інформації для всіх залучених сторін, полегшує маршрут пацієнта для отримання лікування.

Публічна онлайн-презентація інструменту відбудеться 19 травня о 15:00 в Zoom.

Участь у презентації візьмуть:

  • Віктор Ляшко – Перший заступник Міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України;

  • Павло Поламарчук – Державний експерт експертної групи з розвитку регіональних систем громадського здоров'я та прогнозування Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України;

  • Ірина Іванчук – Начальник відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров'я МОЗ України;

  • Катерина Оніліогву – керівниця напряму відкритих даних проєкту USAID/UK aid “Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS”;

  • Денис Губашов – консультант із провадження політики відкритих даних, аналітик видання Texty.org.ua.

Також участь у заході візьмуть представники пацієнтських організацій.

Долучитись до презентації в Zoom можна, зареєструвавшись за посиланням: https://tinyurl.com/mkhxj8eh.

Відповідно до технічних можливостей, частина зареєстрованих учасників буде запрошена до обговорення. Трансляцію заходу можна буде також переглянути на Facebook-сторінці події. Всім зареєстрованим учасникам надійде посилання на трансляцію вранці 19 травня. Долучитися до перегляду на Facebook-сторінці зможуть усі охочі.

Інструмент реалізований на основі наборів відкритих даних, оприлюднених на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних: Дані про наявність ліків від вірусного гепатиту С та вірусного гепатиту В. Дані для кожної лікарні оновлюються щомісячно.

До інструменту долучені понад 60 лікарень обласного та районного рівнів з усіх областей України. Інструмент охоплює період з грудня 2020 року за обласними (опорними) та деякими районними лікарнями. З часом кількість районних лікарень, відображених у візуалізації, зростатиме.

Інструмент "Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС і ВГВ для дорослих та дітей" розроблений Texty.org.ua спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України у межах проєкту USAID/UK aid "Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства охорони здоров’я України.

Презентація інструменту “Моніторинг наявності препаратів для лікування вірусного гепатиту С та В”