Відбувся другий щорічний Open Data Forum

10 Вересня 2018

У Києві відбувся другий щорічний Всеукраїнський Open Data Forum 2018. Організатори традиційно зібрали лідерів змін у сфері відкритих даних – представників органів влади, професіоналів зі сфери державного управління, міжнародних та українських експертів, громадських активістів та стартап-спільноту – навколо теми застосування відкритих даних в Україні. Також відбулось нагородження українських стартапів, які змагались на Open Data Challenge за 2,5 млн грн на реалізацію та підтримку проектів із використанням відкритих даних.

Протягом насиченого виступами та обговореннями дня відбувались дискусії про застосування відкритих даних, їхню цінність для економіки України, а також про те, як відкриті дані допомагають взаємодіяти державі із суспільством та підвищувати довіру громадян до органів державної влади та прозорість їхньої діяльності.

Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування: «Після приєднання України до Міжнародної хартії відкритих даних 2016 року ми послідовно дотримувались впровадження політики у сфері за принципом Open by Default. За цей час було досягнуто чимало, в тому числі – державні органи опублікували величезну кількість наборів відкритих даних. Одначе для покращення якості та, відповідно, збільшення кількості споживачів цих даних ми спільно з партнерами провели оновлення національного порталу даних data.gov.ua. Відсьогодні він не лише базується на оновленій платформі SCAN, що є найбільш популярною для урядів усього світу, а й має розширені можливості як для розпорядників інформації, так і для користувачів».

Сюзан Фрітц, регіональна директорка Агентства США з міжнародного розвитку в Україні і Білорусі: «Всі реформи у сфері відкритих даних мають одну спільну мету: підвищити прозорість та контроль над роботою державного сектору, а також знищити корупцію в ньому. 2018 є надзвичайно захопливим для всіх, хто працює з відкритими даними. Цього року ми презентували перше для України дослідження, яким визначено економічний потенціал відкритих даних для України. Воно засвідчило, що відкриті дані повернули більше 700 млн доларів США в економіку країни та зробили свій внесок у створення більше 4 000 посад для українців, які працюють в добре знаному ІТ-секторі. Це дозволяє скоротити витрати державного сектору на інноваційні рішення та оптимізацію бюрократичних процедур, а також запустити процес знищення корупції в Україні».

Фіона Кофлан, керівниця програм Посольства Великої Британії в Україні: «Уряд України відкрив значну кількість наборів даних та продовжує це робити постійно. І коли процес набирає обертів, одразу зростає розуміння того, скільки цікавого є у відкритості та легкому доступі до даних. Тому і високопосадовці, і звичайні громадяни мають прийти до розуміння того, що відкриті дані означають прогрес, безпеку та прозорість. Лише кілька тижнів тому Україна приєдналась до невеличкої групи держав, які відкрили дані якості води, а минулого тижня запустила Електронний кабінет транспортних перевізників, що є своєрідним онлайн-сервіс, який не тільки полегшить процес ведення бізнесу в Україні, а й допоможе зробити велику мережу доріг безпечнішою для мільйонів громадян».

Петро Матіяшек, керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS: «Відкрита, прозора, загальнодоступна інформація є запорукою розвитку економіки та залучення інвестицій. Це дозволить громадянам та бізнесу не лише краще та легше організувати своє життя, а й надасть можливість прогнозувати та планувати своє майбутнє. Прозорість інформаційних даних також є вагомою складовою в боротьбі з корупцією, адже там, де все прозоре й доступне, корупції важко існувати та прогресувати. Тому наш проект підтримує відкриття великого шару даних, що досі є закритими та недоступними».

У межах Open Data Forum 2018 відбулася щорічна церемонія нагородження лідерів із розвитку відкритих даних в Україні Open Data Awards, де цього року судді виділили п’ять номінацій:

Open Data Social Impact Award. За найбільший соціальний вплив використання відкритих даних – Офіс ефективного регулювання BRDO.

Open Data Business Award. За найефективніше використання відкритих даних для трансформації бізнесу – СЕТАМ.

Open Data City Award. За найвищі стандарти публікації відкритих даних міськими органами управління – Дрогобицька міська рада.

Open Data Leader Award. За найвищі особисті заслуги у розвитку відкритих даних – Оксана Маркарова, в. о. Міністра фінансів України.

Open Data Government Award. За найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами управління – Верховна Рада України.

Фіналом Форуму стало нагородження українських стартапів, які змагались на Open Data Challenge за 2,5 млн грн на реалізацію та підтримку проектів із використанням відкритих даних. Цього року переможцями національного конкурсу з відкритих даних стали:

Регуляторна мапа України – сервіс, що обробляє та візуалізує інформацію про регуляторну діяльність ОМС.

Monitor.Estate – сервіс, що шукає та аналізує юридичні ризики при купівлі та оренді нерухомого майна.

Публічний портал «Прозора інфраструктура» – платформа відкритих даних про інфраструктуру, де всі дані проекту, виграного на ProZorro, становлять єдиний набір, який показує повну картину впровадження інфраструктурного проекту – починаючи з планування і закінчуючи введенням в експлуатацію.

Grinval від Grow in Value – сервіс із пошуку безпечних агропрепаратів, який надає можливість безпечно обирати сертифікований та дружній до навколишнього середовища агропрепарат – зокрема, і такий, що максимально відповідає потребам господарства.

LvivCityHelper – чат-бот, до якого можна звернутися та дістати відповіді, не телефонуючи на гарячу лінію міста.

NORA – сервіс, що виявляє неочевидні взаємозв'язки учасників будівельного ринку та за допомогою їх аналізу визначає, чи буде добудованим об'єкт, і якщо так – то з яким відставанням. А також створює потенційну лідогенерацію постачальникам якісних будівельних матеріалів та послуг, що дозволить оптимізувати маркетинговий бюджет.

«Програмні продукти з використанням відкритих даних здатні вирішити безліч завдань громадянського суспільства, бізнесу та державних органів. Саме тому сьогодні шість стартапів, які базуються на технології open data, отримають грант на свій розвиток у розмірі 2,5 млн гривень. Наші минулорічні фіналісти Open Data Challenge вже роблять суттєвий внесок у розвиток інфраструктури країни. Тому ми бажаємо наснаги та наполегливості цьогорічним переможцям в їхній подальшій роботі та надалі сприятимемо розвитку таких проектів в Україні», – відзначає Катерина Оніліогву, керівник напрямку відкритих даних проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах».

Медіа-партнери Форуму: Інформаційне агентство «Інтерфакс Україна», видання Business Ukraine, Перший діловий телеканал

Довідково:

Проект USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS створений для того, щоб спільно з українським Урядом, місцевою владою та громадянами працювати над удосконаленням системи публічних закупівель, електронних послуг та доступу до відкритих даних для зменшення корупції. Місією проекту є протидія корупції через реформу електронного врядування в Україні та запровадження кращих світових практик у сферах: електронні закупівлі, відкриті дані та електронні послуги. Детальніше на: http://tapas.org.ua/

За більш детальною інформацією звертайтесь до Галини Удовик:

+38(050) 718 1157

+38(044) 333 3380

hudovyk@eurasia.org

Відбувся другий щорічний Open Data Forum