Оновлений data.gov.ua: нові переваги та можливості

10 August 2018

Сьогодні була запущена оновлена версія національного порталу даних. Портал відкритих даних був розроблений командою Opendatabot в рамках проекту USAID/UK aid та Фонду “Євразія” «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» у партнерстві з Фондом Східна Європа та Агентством з питань електронного урядування . Оновлена версія порталу має ряд переваг як для користувачів, так і розпорядників інформації, що роблять відкриті дані доступнішими для громадськості та бізнесу. Оновлений портал має на меті стати one-stop-shop для всіх наборів відкритих даних України. Стара версія порталу дала важливий поштовх для розвитку відкритих даних в Україні, але не задовольняла багато потреб користувачів та розпорядників даних. Які ж нові переваги та можливості надає оновлений портал?

Нова платформа СКАN

Оновлений портал перейшов на платформу CKAN, що є найбільш популярною платформою для урядів усього світу. CKAN є більш стабільною та функціональною платформою, ніж DKAN, із суттєво більшою та потужнішою кількістю розробників, більшою кількістю розширень та доповнень. Підтримкою CKAN займається міжнародна неприбуткова організація Open Knowledge International, тоді як DKAN розробляє комерційна компанія. Оновлений портал перейшов на рішення, що є більш популярним та функціональним, а отже, є кращим рішенням для України в довгостроковій перспективі.

Нова функція модерування порталу

Оновлений портал дає можливість модерації даних, що будуть завантажені на портал. Це дасть можливість адміністратору (працівнику Державного Агентства з питань електронного урядування) відхиляти завантаження певних наборів, якщо вони не відповідають вимогам постанови 835. Це покращить якість наборів на порталі та допоможе вирішити проблему “засміченості” порталу. Наприклад, часто розпорядник некоректно заповнює опис чи ключові слова. З новою функцією модерації розпорядники будуть отримувати зворотній зв'язок щодо якості наборів і з часом якість наборів покращиться.

Регіональні, національні та міжнародні портали відкритих даних будуть пов’язані

Оновлений портал має функцію харвестингу. Це означає, що портал може автоматично забирати відкриті дані з інших порталів міст чи регіонів України через API, якщо інші портали мають функцію харвестингу. Тому якщо місто має власний портал, то не потрібно завантажувати дані ще і на національний. Те саме буде відбуватися у зворотньому порядку. Європейський портал даних може автоматично забирати дані з data.gov.ua. Це дозволяє користувачам отримувати увесь об’єм даних в одному місці, що суттєво економить час та спрощує пошук даних. Розпорядникам не потрібно буде виконувати більше роботи для публікації наборів у кількох місцях, що теж економить час та ресурси.

Використання ліцензії Creative Commons

В Україні умови використання відкритих даних регламентує Закон України про доступ до публічної інформації. Цей Закон визначає поняття відкритих даних (стаття 10.1) та умови їх використання (стаття 10.2). Незважаючи на це, найкращі світові практики рекомендують додатково використовувати ліцензію Creative Commons Attribution 4.0 International license для індикації користувачам, що набори є вільними та безоплатними для використання, в тому числі в комерційних цілях. Оновлений портал має ліцензію СС, що дає користувачам додаткову індикацію щодо умов використання відкритих даних.

Нові можливості для розпорядника

Нові дані будуть завантажуватися автоматично. Якщо розпорядник інформації налаштує автоматичне оновлення своїх даних, то вони будуть з’являтися на порталі регулярно. Це значно спростить роботу розпорядників, а користувачі будуть отримувати нові дані максимально оперативно. Також бази даних, які завантажив розпорядник, будуть провалідовані та переведені в формат таблиці. Ті ж дані, які буде неможливо конвертувати, такі як pdf- чи jpg-файли, будуть автоматично оцінені в один бал (найнижча з можливих оцінок). Також розпорядник може згрупувати ревізії в рамках одного набору даних для захисту від засмічення порталу.

Нові можливості для користувача

Для користувача більш зручною є можливість перегляду певних наборів даних на порталі без необхідності завантаження. Тепер користувачі можуть переглянути, як виглядає набір даних безпосередньо на сайті без завантаження. Користувачі можуть дати зворотній зв'язок через коментарі, вказавши недоліки або вносячи пропозиції. Така комунікація дозволить зробити процес обміну даним максимально ефективним. Розпорядники будуть розуміти, як покращити набори та в який бік рухатися. Користувачі матимуть можливість напряму звертатися до розпорядників та впливати на екосистему відкритих даних. І найголовніше, пошук даних на оновленому порталі став більш витонченим. Тепер дані можна знайти та відфільтрувати за розпорядником, рівнем розпорядника, ключовими словами, файловим форматом, якістю та датою публікації. Це дасть можливість користувачу шукати та використовувати потрібні набори.

Портал як освітня та аналітична платформа

Черговим нововведенням на оновленому Порталі є розділ “Форум”. Цей модуль призначений для обміну думками між зацікавленими користувачами щодо відкритих даних, надає можливість загального обговорення та контролю якості відкритих даних. Для цього користувачам потрібно зареєструватись. Для розпорядників оновлені та доступні методичні рекомендації щодо роботи з відкритими даними. Методичні рекомендації містять чотири основні блоки: - Нормативно-розпорядчий про нормативно-правову базу та те, яким чином нормативно організувати роботу щодо відкритих даних. - Організаційно-технічний про налагодження інфраструктури відкритих даних. - Використання відкритих даних про використання даних розпорядником, залучення зацікавлених сторін, комунікації наборів даних з громадськістю та бізнесом. - Проведення аудиту про те навіщо аудит, всіх фаз аудиту, функції та обсягу роботи аудитора, результати аудиту, розробка рекомендацій, реєстрів та їх впровадження.

Важливим доповненням став онлайн-курс про відкриті дані, що містить 5 модулів - від основних визначень до питань якості та сталості. Модулі навчального курсу дають можливість зберегти свій прогрес та повернутись до навчання пізніше. П’ять навчальних модулів складаються з міксу відео та текстових матеріалів. Модулі були розроблені та адаптовані до українського контексту Open Data Institute (Великобританія) на основі навчальних модулів European Data Portal.

Також в якості нових аналітичних інструментів на оновленому Порталі з’явилася можливість відстежити хід виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 835 (зі змінами) “Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних”, з можливістю перевірки публікації кожного набору, передбаченого переліком наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затверджених даною постановою. Також можна побачити стан виконання Дорожньої карти розвитку відкритих даних в Україні в розрізі виконання кожного з завдань.

Оновлений data.gov.ua: нові переваги та можливості