Медицина у цифрах: Маріуполь і Харків представили аналітику щодо завантаженості та фінансування лікарень

19 Жовтня 2020

В Україні з’явилися перші аналітичні інструменти на основі відкритих даних щодо місцевих медичних закладів. Маріупольська та Харківська міські ради за підтримки Міністерства цифрової трансформації та USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» запустили інтерактивну аналітику про роботу закладів охорони здоров'я первинної ланки на основі відкритих даних.

На сайтах проєктів міститься інформація про завантаженість спеціалістів, фінансування кожної з лікарень у місті, найпоширеніші захворювання, а також рекомендації щодо діагностики стану здоров’я та гарантованих державою послуг і вакцинації.

Переглянути візуалізації можна за посиланнями: 

Медицина Маріуполя у цифрах – https://texty.org.ua/d/2020/med-mariupol/,

Медицина Харкова у цифрах – https://texty.org.ua/d/2020/med-kharkiv/.

Сервіси допоможуть із вибором сімейного лікаря, кращим плануванням візиту до лікарні, виходячи з пікових навантажень за днями. Також вони дадуть змогу дізнатися про найпоширеніші захворювання у місті та тенденції їх поширення. Можна дістати рекомендації щодо діагностики стану здоров’я та гарантованих державою послуг і вакцинації у сімейного лікаря, терапевта або педіатра відповідно до статі та віку пацієнта.

Крім цього, для Маріуполя створений функціонал, що дозволяє аналізувати надходження та використання благодійної допомоги, а для Харкова – закупівлю медпродукції комунальними закладами. Уся інформація представлена у зручному форматі у вигляді аналітичних дашбордів.

Візуалізації розроблені на основі відкритих даних департаментів охорони здоров’я Маріупольської та Харківської міських рад, а також Національної служби здоров’я України та системи «Prozorro». Уся інформація є знеособленою і узагальненою, тобто не порушує медичної таємниці. Таким чином, ці набори даних можуть використовувати підприємці, дослідники, активісти та журналісти для створення власних продуктів та аналітики. Відкриті дані сприяють більш прозорій роботі закладів охорони здоров’я. Користувачі можуть моніторити роботу сімейних лікарів щодо проведення прийомів та надання медичних послуг. Фінансування закладів коштом державного бюджету стає цілком підзвітним. Громадяни отримують інформацію про обсяг коштів, який надійшов до лікарні, та кількість послуг, що були надані. Аналіз даних про захворюваність дає змогу ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення стосовно розвитку галузі охорони здоров’я.

За словами Сергія Орлова, заступника міського голови Маріуполя з питань діяльності виконавчих органів, місту вдалося значно покращити якість медичних послуг завдяки розвитку електронних сервісів: медичного порталу, чат-боту Марти, кабінету пацієнта, онлайн-запису й консультації в лікаря, call-центру та інших. Медицина Маріуполя у цифрах – це ще один проєкт, який дозволить зробити місто більш прозорим та відкритим, підвищити обізнаність мешканців щодо роботи медзакладів.

Олег Дробот, заступник із питань цифрової трансформації міського голови Харкова, зазначає: “Візуалізація медичних даних дозволяє поліпшити якість надання міських послуг. Інформація представлена у зручному форматі, у вигляді аналітичного дашборду. Впевнений, що це важливий крок для нашого міста”.

Медицина у цифрах: Маріуполь і Харків представили аналітику щодо завантаженості та фінансування лікарень